Przystawki i przekąski
1. Tatar z polędwicy wołowej (100 g) 44 zł
siekany, podany z cebulką, ogórkiem kiszonym, marynowanymi pieczarkami i żółtkiem
2. Krewetki królewskie (5 szt.) 45 zł
w sosie maślanym, z czosnkiem, natką pietruszki, papryką piri-piri oraz chrupką bagietką
3. Deska naszych wyrobów (440 g) 60 zł
idealna zakąska do piw regionalnych i nie tylko: domowy pasztet, wędzone szynki, boczki, schaby oraz swojskie wyroby takie jak kiełbasa krakowska i chrupiące kabanosy z piklami i sosem
Zupy gorące nad Wisłą gotowane
1. Rosół (300 ml) 17 zł
gotowany na wiejskiej kurze podawany z domowym makaronem i marchewką *dodatek żołądków drobiowych do rosołu 100 g - 4 zł
2. Zupa tajska (300 ml) 22 zł
z kurczakiem, makaronem ryżowym, lekko pikantna, z chrupkimi warzywami, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liściem kafiru i odrobiną pesto bazyliowego
3. Staropolski żur (250 ml) 21 zł
na zakwasie chlebowym z białą kiełbaską, jajem, majerankiem, tartym chrzanem oraz zasmażanym puree ziemniaczanym podanym osobno, a nałożonym przez panią Grażynkę
Gościńcowe Pierogi
1. Pierogi mięsne (8 szt.) 36 zł
dobrze przyprawami doprawione, z domową okrasą i majerankiem podane
2. Pierogi ruskie (8 szt.) 36 zł
z tradycyjnym farszem, okraszone wędzonym boczkiem i chrupiącą cebulką
Główne jadło z mięsiwa
1. Nadwiślański placek (300 g) 46 zł
ze świeżo startych ziemniaków, z gulaszem z polskiej wołowiny, kwaśną śmietaną oraz ogórkiem kiszonym podany
2. Polędwiczka wieprzowa (180 g) 43 zł
marynowana w czosnku i listku laurowym, podawana z ziemniakami ziołowymi, warzywami sezonowymi, sosem pieczeniowym z tymiankiem
3. Tradycyjny de volaille (220 g) 39 zł
z tłuczonej piersi z kurczaka, faszerowany ziołowym masełkiem, podany z puree ziemniaczanym i buraczkami zasmażanymi
4. Kotlet schabowy z kością (220 g) 42 zł
wolno gotowany, a następnie grillowany, z ziemniakiem z gzikiem i ogórkami w śmietanie
5. Golonka (700 g) 55 zł
z pasącego się nad Wisłą warchlaka, w przyprawie piwno - miodowej i warzywach z czosnkiem gotowana, podana z kapustą zasmażaną z grzybami i opiekanymi ziemniakami, pociągnięta bejcą z sekretnego przepisu
6. Koryto wieprza z nad Wisły dla 4 osób (1600 g) 180 zł
golonka, polędwiczka wieprzowa, porcja pierogów, gulasz wołowy, schab grillowany, a do tego cała gama dodatków: puree ziemniaczane, ziemniak z gzikiem, frytki, kapusta zasmażana
7. Burger wegetariański (150 g) 39 zł
z roślinnym mięsem, sałatą lodową, ogórkiem kiszonym, pomidorem, sosem aioli oraz frytkami podany
8. Risotto z owocami morza (250 g) 58 zł
takimi jak omułki, ośmiornice, krewetki, kałamarnice, małż Wenus, z ryżu arborio, szczyptą szfranu i oliwą pietruszkową
Stekownia Gościńca
1. Byczy burger (200 g) 48 zł
z wołowiny sezonowanej, w chrupiącej bułce, z ogórkiem kiszonym, sałatą lodową, grillowaną cebulą, grilowanym, swojskim bekonem i sosem barbecue domowej roboty, z frytkami podany
2. Stek kociewski (220 g) 94 zł
z polędwicy wołowej, podany na kamieniu lawowym, z dwoma dodatkami oraz sosem do wyboru
3. Tomahawk Steak (100 g) 25 zł
WOŁOWINA SEZONOWANA NA SUCHO. Stek z antrykotu z kością żebrową.
4. T-Bone Steak (100 g) 29 zł
WOŁOWINA SEZONOWANA NA SUCHO. Stek z rostbefu i polędwicy z kością.
RARE krwisty. MEDIUM RARE średnio krwisty. MEDIUM średnio wysmażony. MEDIUM WELL dobrze wysmażony. WELL DONE bardzo dobrze wysmażony.
Steki podawane są na kamieniu lawowym, dlatego zalecamy zamawianie steka o 1-2 poziomy mniej wysmażonego niż lubisz, gdyż rozgrzany kamień lawowy pozwoli Tobie dogrillować steka do wymaganego poziomu !
Menu Sezonowe
1. Kaszanka smażona (150 g) 27 zł
z cebulką, sosem ostrygowym, panierowana w panko, z ogórkiem kiszonym i musztardą
2. Domowa grochówka (300 ml) 19 zł
gotowana na swojskim boczki i kiełbasie
3. Boczek wieprzowy (180 g) 39 zł
wolno gotowany, glazurowany w sosie teriyaki, podany z pieczonymi ziemniakami, puree z pieczonej czerwonej kapusty i wędzonym majonezem
4. Filet z sandacza (180 g) 62 zł
smażony na maśle klarowanym, z ziemniakami gotowanymi w sosie śmietanowo-porowym, podany z warzywami sezonowymi
5. Pierś z kurczaka (180 g) 36 zł
wolno gotowana, podana z puree ziemniaczanym, warzywami sezonowymi i sosem gravy
6. Gołąbek z kapusty pekińskiej (220 g) 29 zł
faszerowany kaszą kuskus, soczewicą i warzywami. Podany z sosem z pieczonych pomidorów i marynowanym koprem włoskim
7. Sałatka z kurczakiem (300 g) 38 zł
mix sałat i warzyw selekcjonowanych, podanych z orzechami, serem gorgonzola, chrupkim pieczonym kurczakiem i sosem musztardowym domowej roboty
8. Ptyś z kruszonką (120 g) 19 zł
faszerowany kremem angielskim, podany z musem marakuji
Wyroby na słodko podawane
1. Deser lodowy (150 g) 22 zł
Solidna porcja rzemieślniczych lodów własnej produkcji, z sezonowymi, świeżymi owocami oraz polewą malinową własnej roboty
2. Sernik nowojorski (100 g) 20 zł
na owsianym spodzie z sosem Coulis malinowym
3. Lody rzemieślniczne (80 g) 7 zł
własnej produkcji, na porcje sprzedawane, dostępne różne smaki
Sushi
1. Zestaw 1 - 24 sztuki 120 zł
Nigiri 6 szt. (łosoś świeży), Hosomaki 6 szt. (świeży ogórek), Futomaki 6 szt. (ogórek, daikon, feta, por), Futomaki 6 szt. (łosoś pieczony, świeże warzywa)
2. Zestaw 2 - 48 sztuk 205 zł
Nigiri 12 szt. (łosoś świeży), Futomaki 12 szt. (świeży ogórek, łosoś pieczony, feta), Futomaki 12 szt. (surimi, świeże warzywa), Uromaki 12 szt. (ryba maślana, świeże warzywa)
3. Zestaw 3 - 96 sztuk 360 zł
Nigiri 24 szt. (łosoś świeży, węgorz pieczony), Hosomaki 24 szt. (świeży ogórek, surimi), Futomaki 24 szt. (łosoś gravlax, świeże warzywa), Uromaki 24 szt. (tuńczyk pieczony, świeże warzywa, serek)